Επίσκεψη και ξενάγηση του Γ3 στο Στρατόπεδο Παύλου  Μελά

Επίσκεψη και ξενάγηση του Γ3 στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά

 Την Πέμπτη 27/2/2020 το Γ3 μετά από πρωτοβουλία της καθηγήτριας στο μάθημα της Ιστορίας Σωτ. Καραπατσιά επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά. Η κα Καραπατσιά είχε παρακολουθήσει ήδη το φθινόπωρο του 2019 αντίστοιχο σεμινάριο με τίτλο «Μνήμη, Μνημεία, Ανάμνηση : Συζητάμε με τα παιδιά ιστορίες από το Στρατόπεδο Παύλου Μελά κατά την διάρκεια της κατοχής» στο Πολιτιστικό Κέντρο Τσακίρη και κατόπιν συνεννόησης με την υπεύθυνη Αναστασία Μήλιου και την σύμφωνη γνώμη του Δ/ντή του 1ου Γυμν. Σταυρούπολης κ. Κωλέττα αποφασίστηκε η εξόρμηση αυτή προκειμένου οι μαθητές να δούν από κοντα και να ξεναγηθούν στο Μνημείο αυτό της περιοχής μας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην ξενάγηση αυτή μας βοήθησαν και τις ευχαριστούμε πολύ οι : Ακρανίδου Φανή, Σταθεροπούλου Έλενα και Κουπουρτιάδου Μαριέττα (όλες φοιτήτριες του Τμήματος Βαλκανικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με επιστημονική επιβλέπουσα την αναπληρώτρια καθηγήτρια κα Στ. Μαυρογένη)

Τα παιδιά αρχικά επισκέφθηκαν τον χώρο του στρατοπέδου όπου όχι μόνο ενημερώθηκαν για τις άθλιες συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων κατά την Κατοχή αλλά και την ονοματοδοσία του στρατοπέδου προς τιμή του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908) Παύλου Μελά. Αργότερα πήγαν στο πολιτιστικό κέντρο «Τσακίρης» όπου έγινε εκτενέστερη αναφορά στον Π. Μελά καθώς και στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, αφού αφορά ακριβώς την ενότητα που επεξεργάζονται στο μάθημα της Ιστορίας.
Περνώντας από τον Μακεδονικό Αγώνα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα παιδιά εμπνεύστηκαν και έγραψαν ποιήματα, γράμματα και ημερολόγια μπαίνοντας στην θέση των στρατιωτών και τα παρουσίασαν στην ολομέλεια.  Η παρουσίαση εντυπωσίασε τις φοιτήτριες που θέλησαν να ενημερώσουν τα παιδιά και για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αφού σε λίγο καιρό θα κληθούν να αποφασίσουν για τις σπουδές τους, αλλά και για το Τμήμα όπου φοιτούν: το Τμήμα Βαλκανικών και Ανατολικών Σπουδών. 
Μ’ αυτόν τον τρόπο τα παιδιά πήραν αυτή την μέρα πολυποίκιλες πληροφορίες τόσο για το μάθημα της Ιστορίας όσο και για το επαγγελματικό τους μέλλον.
Η υπεύθυνη καθηγήτρια Ιστορίας του Γ3
Σωτηρία Καραπατσιά