Εκδρομή Γ' γυμνασίου 2023

Εκδρομή Γ' γυμνασίου 2023


ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΕΡΚΥΡΑ

Στις 30, 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2023, η Γ΄ τάξη του 1ου Γυμνασίου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε τη φετινή της εκπαιδευτική εκδρομή στην Κέρκυρα. Στόχος της ήταν οι μαθητές να έρθουν σε άμεση επαφή με την ιστορία και την πλούσια πολιτισμική παράδοση του νησιού των Επτανήσων.

Ακολουθήσαμε το αρχικό πρόγραμμα της εκδρομής και βάσει αυτού επισκεφθήκαμε την πανέμορφη πόλη της Πάργας και το επιβλητικό φρούριό της.  Μετά τον απόπλου από την Ηγουμενίτσα και την άφιξή μας στο πανέμορφο νησί της Κέρκυρας επισκεφθήκαμε στη διάρκεια της παραμονής μας σε αυτό αρχικά το Μον Ρεπό, το νεοκλασικό παλάτι, που χτίστηκε ως θερινή κατοικία του Άγγλου Αρμοστή Frederic Adam για χάρη της Κερκυραίας Νίνας Παλατιανού, ενώ μετά την ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα παραχωρήθηκε στον βασιλιά Γεώργιο Α΄.  Στη συνέχεια, κάναμε μια βόλτα στο Κανόνι και στην Παναγία των Βλαχερνών, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού σε πολλούς τουριστικούς οδηγούς, από όπου θαυμάσαμε και το περίφημο Ποντικονήσι.

Επιστρέφοντας στην πόλη της Κέρκυρας, μας υποδέχτηκε το Παλαιό Φρούριο, χτισμένο πάνω σε μια βραχώδη χερσόνησο με δύο χαρακτηριστικούς λόφους. Επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το οποίο είναι το μοναδικό Μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη της Άπω Ανατολής και της Ινδίας, και θαυμάσαμε τα ενδιαφέροντα εκθέματά του ( πανοπλίες πολεμιστών Σαμουράι και διάφορα αγάλματα του Βούδα) από την Κίνα, την Ινδία, την Κορέα, την Καμπότζη, το Νεπάλ και το Θιβέτ. Περιηγηθήκαμε σε μια από τις μεγαλύτερες πλατείες των Βαλκανίων, την πλατεία Σπιανάδα και φτάσαμε  στη Λιστόν, τον πιο κεντρικό πεζόδρομο της Κέρκυρας, ο οποίος κατασκευάστηκε κατά τη γαλλική κατοχή του νησιού και μιμείται την rue de Rivoli του Παρισιού. Περπατήσαμε στα περίφημα καντούνια της πόλης και κατευθυνθήκαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, για να προσκυνήσουμε το λείψανο του πολιούχου του νησιού.

Κάναμε τέλος, μια στάση σε μια τοπική μονάδα παραγωγής κερκυραϊκών ποτών και γλυκισμάτων με βάση το κουμκουάτ, ένα είδος εσπεριδοειδούς που καλλιεργείται στην Κέρκυρα. Οι υπεύθυνοι της μονάδας μας ενημέρωσαν για την παραγωγή των προϊόντων τους και μας πρόσφεραν να δοκιμάσουμε μια ποικιλία από χειροποίητα γλυκίσματα με κουμκουάτ.

Η βραδινή έξοδος των μαθητών, τους έδωσε την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να χορέψουν όλοι μαζί παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.

Γεμάτοι θετικά συναισθήματα, πολύτιμες εμπειρίες και πλούσιες γνώσεις, αποχαιρετήσαμε το νησί των Φαιάκων και επιβιβαστήκαμε στο πλοίο που μας περίμενε στο λιμάνι της Κέρκυρας. Ταξιδεύοντας με αίθριο καιρό, φτάσαμε στην Ηγουμενίτσα και μετά κάναμε μια στάση στα Ιωάννινα για γεύμα και βόλτα στη λίμνη. Έπειτα, συνεχίσαμε το ταξίδι μας για τη Θεσσαλονίκη με τραγούδια, γέλια και ευχάριστη διάθεση. Επιστρέφοντας στο Σχολείο, αποχαιρετιστήκαμε χαρούμενοι που περάσαμε τόσο όμορφα.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου συνόδευσαν οι καθηγήτριες:

Καραγκιοζίδου Δάφνη, Συμεωνίδου Βασιλική, Θεοδωρίδου Χάρις, Τσιάτσιου Μάρθα

και ο κος  Σακαλάκης Ανδρέας  μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας.