Παράσταση «Ερωτόκριτος» του ΚΘΒΕ

Παράσταση «Ερωτόκριτος» του ΚΘΒΕ


Η Γ΄ Γυμνασίου στην παράσταση «Ερωτόκριτος» του ΚΘΒΕ

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη όλων των τμημάτων της Γ΄ Γυμνασίου στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας προκειμένου να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου με πρωτοβουλία των φιλολόγων, Συμεωνίδου Βασιλικής και Φιλίππου Δημητρίου.

Ο «Ερωτόκριτος», το κορυφαίο κείμενο της Κρητικής Λογοτεχνίας, αποτελεί ένα ποιητικό έργο ιδιαίτερα σημαντικό, αποσπάσματα του οποίου συμπεριλαμβάνονται στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ΄ Γυμνασίου που οι μαθητές μελέτησαν το προηγούμενο διάστημα. Ακολουθεί την ιστορία του έρωτα της πριγκίπισσας Αρετούσας για τον αυλικό Ερωτόκριτο που οδηγεί τους δύο νέους σε μια σειρά από περιπέτειες μέσα από τις οποίες τελικά θα μεταμορφωθούν.

Η θεατρική παράσταση ενθουσίασε τους μαθητές μας, που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την Αρετούσα να διεκδικεί την αυτονομία της με γενναιότητα, πάθος και ελπίδα. Δύο αφηγητές-ποιητές (Αρετούσα και Ερωτόκριτος) ξετύλιξαν την ιστορία, οι κονταρομαχίες έγιναν χορευτικοί αγώνες, οι καντάδες τραγουδήθηκαν με τη συνοδεία ηλεκτρικού μπάσου, η μουσική αρκετά πρωτότυπη. Η παράσταση έδωσε έμφαση στη δύναμη της αφήγησης και, κυρίως, της μουσικής  που καθήλωσε τους μαθητές μας.

Οι συνοδοί καθηγητές ήταν οι φιλόλογοι των τμημάτων, Καραμεσίνη Ευδοκία, Συμεωνίδου Βασιλική , Φιλίππου Δημήτριος καθώς και οι συναδέλφισσες Νακούλα Όλγα-θεολόγος και  Τερζόγλου Χρυσούλα-μαθηματικός.

Ευχαριστούμε το ΚΘΒΕ για την άψογη παράσταση αλλά κυρίως τους μαθητές μας για την αξιοπρεπή συμπεριφορά τους και το ενδιαφέρον τους γι΄αυτό το σπουδαίο  θεατρικό έργο.