Η A' Γυμνασίου στo 26o φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η A' Γυμνασίου στo 26o φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

 Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό τρεις μικρές ταινίες με διαφορετική θεματολογία και με πρωταγωνιστές παιδιά της ηλικίας τους. Οι ηρωίδες των ταινιών αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις που καθηλώνουν τον θεατή και προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα, δίνοντας τροφή για σκέψη και συζήτηση.

Η μικρή Εμινέ (10 ετών) ζει στη μικρή πόλη Παζάρ στη βορειανατολική Τουρκία. Η καλύτερη φίλη της είναι η Έντα (11 ετών). Μόλις έγινε ένας σεισμός 400 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη που ζουν με απολογισμό χιλιάδες νεκρούς. Με φόντο τον φόβο της πιθανότητας να χτυπήσει σεισμός εκεί που μένουν τα κορίτσια μαθαίνουμε για τη φιλία τους, τις αλληλεπιδράσεις τους και τα σκαμπανεβάσματά της.

Η Νάστια είναι αρχηγός μιας επίλεκτης ομάδας γυμναστικής στο Κίεβο. Τα κορίτσια της ομάδας είναι οι καλύτερες φίλες. Κερδίζουν το πρωτάθλημα, ωστόσο, ένα μήνα αργότερα ο πόλεμος ξεσπά στην Ουκρανία και η Νάστια πρέπει να μετακομίσει με τη γιαγιά της στη Γερμανία, όπου πρέπει να δημιουργήσει μια καινούρια ζωή χωρίς την οικογένειά της και τις φίλες της.        Αλλά, όταν μπαίνει σε μια γερμανική ομάδα γυμναστικής, τα πράγματα αρχίζουν σταδιακά να βελτιώνονται.

Η 11χρονη Ολέσια μεγαλώνει με τη μαμά της μακριά από το σπίτι τους. Ο χορός και το άγγιγμα είναι οι τρόποι της να απελευθερώσει τον θυμό της και να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα των Βρυξελλών. Κάθε απόγευμα περιμένει με αγωνία το τηλεφώνημα του μπαμπά της από την Ουκρανία. Η ακραία εγγύτητα της οικογένειας τρέφει τη δύναμη του μικρού κοριτσιού, που είναι ευάλωτη και εκτεθειμένη στο συνεχές άγχος που προκαλεί ο πόλεμος.

Οι συνοδοί καθηγητές/τριες ήταν οι Καδιανά Σοφία-μουσικός, Κοτζάμπασης Δημήτρης-γεωλόγος, Λεοντιάδου Αλεξία-πληροφορικός, Νακούλα Όλγα-θεολόγος,  Σπανού Όλγα-φιλόλογος και Φιλίππου Δημήτριος-φιλόλογος.