Στην αυλή του Ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» στην Τούμπα, οι πρόσφυγες αδελφοί -και πρόγονοί μας- από τη Σμύρνη έφτιαξαν με τα ίδια τους τα χέρια, από ξύλα και τενεκέδες, το πρώτο προσφυγικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, όπου μέχρι και σήμερα υπάρχει το 56ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης με την επιγραφή «Τενεκεδένιο Σχολείο».
Οι εξαιρετικοί ηθοποιοί του «Παραδοσιακού θεάτρου» αναβίωσαν αληθινά γεγονότα υποδυόμενοι μία αξιολάτρευτη παρέα προσφυγόπουλων του 1923, οι οποίοι μαζί με τους γονείς και τους αγαπημένους τους δασκάλους, τον -λόγιο- κύριο Χαρίλαο και τη -μελωδικότατη- κυρία Πολυξένη, έγραψαν Ιστορία. Μέσα από τις λάσπες των προσφυγικών καταυλισμών ενώθηκαν, συνδημιούργησαν κάνοντας την αναποδιά παιχνίδι, τη δυσκολία ελπίδα και την προσφυγιά αλληλεγγύη.
Μετά το τέλος της παράστασης οι μαθητές μας είχαν τη μοναδική ευκαιρία να συζητήσουν με τους ηθοποιούς και τη σκηνοθέτη της παράστασης, εκφράζοντας τις εντυπώσεις και τις απορίες τους αναφορικά με τη διαδικασία της προετοιμασίας μιας θεατρικής παράστασης και το επάγγελμα του ηθοποιού.
Η παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης έγινε στο πλαίσιο των μαθημάτων Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν με βιωματικό τρόπο μέσω της δραματικής τέχνης θέματα που σχετίζονται με τα γνωστικά τους αντικείμενα.
Υπεύθυνες καθηγήτριες : Λεοντιάδου Α., Παπαστάθη Ε., Πέρρου Ι., Συμεωνίδου Β., Τσοχαταρίδου Ι., Χρεββατάκη Σ.